Acne: puistjes, mee-eters en een vette huid
Heb jij last van puistjes in je gezicht? Of zelfs ook op je rug, in je nek en op je borst? Waarschijnlijk heb je dan acne vulgaris; de medische term voor jeugdpuistjes. Vraag je je af hoe je acne kunt behandelen, wat je er zelf aan kunt doen en wanneer je de hulp van een schoonheidsspecialiste inroept? Dan is de informatie uit dit artikel echt iets voor jou.
Voor we antwoord geven op bovenstaande vragen, zullen we uitleggen wat acne is en hoe het ontstaat.
Wat is acne?
Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters, puistjes, rode bultjes en/of onderhuidse ontstekingen ontstaan. Puistjes zitten meestal op het gezicht, de rug, de borst en de schouders. Dit komt doordat er in deze delen van de huid veel talgklieren zijn. Talgklieren maken talg aan om de huid soepel te houden en de barrièrefunctie van de huid in stand te houden.
Vaak ervaar je als tiener ook een vette huid. Dit komt omdat de talgklieren onder invloed van hormonen méér talg aanmaken dan je zou wensen. Hierover straks meer.
Oorzaken van acne
In de huid bevinden zich poriën die verbinding maken met talgklieren onder de huid. Follikels verbinden de klieren met de poriën. Follikels zijn kleine zakjes die vloeistof produceren en afscheiden: een olieachtige vloeistof die talg wordt genoemd. Talg vervoert dode huidcellen door de follikels naar het huidoppervlak.
Puistjes ontstaan wanneer deze follikels verstopt raken, en de talg zich dus onder de huid ophoopt.
Huidcellen, talg en haar kunnen samenklonteren tot een hard kegeltje. Dit kegeltje raakt geïnfecteerd met bacteriën en leidt tot een ontsteking.
Propionibacterium acnes (P. acnes) is de naam van de bacteriën die op de huid leven en die bijdragen aan de infectie van puistjes.
Onderzoek suggereert dat de ernst en frequentie van acne afhangen van de bacteriestam. Niet alle acnebacteriën veroorzaken puistjes. Eén soort helpt de huid puistjesvrij te houden.
Hoe zit dat precies, met die bacteriën op de huid?
Net als in de darmen hebben we ‘goede’ bacteriën die beschermen tegen ziekten en ‘slechte’ bacteriën die juist ziekten veroorzaken.
Onderzoekers van de Washington University School of Medicine, ontdekte twee unieke stammen van P. acnes in de huid bij 20% van de mensen met puistjes, terwijl bij mensen met een gezonde huid deze stammen meestal niet voorkwamen.
Een andere stam van P. acnes had het tegenovergestelde effect. Mensen met puistjes hadden deze soort meestal niet, maar mensen met een gezonde huid hadden ze juist weer wel.
Dit kan betekenen dat bepaalde soorten bacteriën de ernst van puistjes bepalen.
Hormonale factoren van acne
Er zijn allerlei factoren die acne kunnen veroorzaken, maar men denkt dat de belangrijkste oorzaak een stijging van de androgeenspiegels is.
Androgenen zijn mannelijke hormonen en de bekendste daarvan is het zogenaamde testosteron. Het niveau van testosteron stijgt wanneer je in de pubertijd komt. Bij meisjes wordt het hormoon omgezet in oestrogeen.
Stijgende androgeenspiegels zorgen ervoor dat de talgklieren onder de huid groeien. Een vergrote klier produceert meer talg. Overmatig talg kan celwanden in de poriën afbreken, waardoor bacteriën kans krijgen om te groeien.
Andere mogelijke oorzaken van het ontstaan van puistjes
- Genetische factoren
- Bepaalde medicijnen die androgeen en lithium bevatten
- Cosmetica die niet op het juiste huidtype is afgestemd
- Hormonale veranderingen
- Voedingspatroon (bijvoorbeeld teveel suiker en dierlijke vetten)
- Schimmelinfecties
- Emotionele stress
Dit kun je zelf doen om puistjes te helpen voorkomen en/of verminderen
- Was je gezicht niet meer dan twee keer per dag met warm water en een (milde) reiniging die speciaal voor acne is gemaakt. Zoek naar een reiniging met ingrediënten als salicylzuur en glycolzuur. Kies absoluut niet voor een product dat alcohol bevat. Dat droogt je huid enorm uit en ook al denk je dat daardoor de vette glans verdwijnt, de puistjes zullen alleen nog maar heftiger terugkomen.
- Scrub de huid niet! Hierdoor kunnen puistjes openbarsten of je duwt de ontsteking juist dieper de huid in, waardoor de porie nog meer blokkeert wat weer zwelling en roodheid kan veroorzaken.
- Raak je gezicht zo min mogelijk aan en wanneer je dat wel doet, zorg dan dat je eerst altijd je handen gewassen hebt.
- Wil je je huid reinigen en daarna een crème aanbrengen? Ook dan is het belangrijk om éérst je handen te wassen.
- Verschoon iedere dag je kussensloop.
- Houd de telefoon tijdens het bellen een stukje van je huid af, omdat er mogelijk talg- en huidresten op kunnen zitten.
- Als je acne op de rug, schouders of borst hebt, draag dan losse kleding om de huid te laten ademen. Vermijd strakke kledingstukken!
- Draag je een hoofdband, pet of sjaal? Was deze dan ook regelmatig.
- Kies make-up voor de gevoelige huid en vermijd producten op oliebasis.
- Verwijder altijd je make-up voordat je gaat slapen.
- Houd je haar schoon, want ook in je haar kunnen zich talg en huidschilfers ophopen. Vermijd vette haarproducten, zoals producten met cacaoboter.
- Vermijd overmatige blootstelling aan de zon, omdat de huid hierdoor meer talg kan produceren.
- Vermijd angst en stress, omdat het de productie van cortisol en adrenaline kan verhogen, wat acne verergert.
- Let op wat je eet en drinkt: drink geen melk en eet zo min mogelijk (liefst helemaal geen) melkproducten zoals toetjes. Eet geen suiker (de acne bacterie is gek op suiker en zal je dankbaar zijn als je het eet en je dus trakteren op nog meer puistjes en ontstekingen) en varkensvlees.
- Overleg met je ouders of je voedingssupplementen mag slikken.
Want omega-3 (visolie) en zink helpen heel goed om acne onder controle te houden. Geef het wel even de tijd! Het zijn geen medicijnen die vrijwel direct werken. Vaak merk je na een maand of 2 a 3 effect van voedingssupplementen als visolie en zink.- Visolie kan helpen om de barrièrefunctie van de huid te verbeteren, ontstekingen te remmen en huidgenezing te bevorderen.
– Zink is ook in staat om ontstekingen te remmen.
Wanneer ga je naar een huidspecialist / schoonheidssalon?
Wanneer je zelf bovenstaande suggesties voor het behandelen van puistjes hebt uitgeprobeerd en niks helpt, kunnen wij bij praktijk voor huidverbetering Skin Revolution in Dordrecht jouw huid intensief reinigen en het herstel van de huid stimuleren. Hierdoor komt de acne tot rust en verbetert de huidstructuur.
Meer hierover kun je lezen op de pagina over acne behandeling en over wat is een peeling?.
Wil je een afspraak maken en ben je jonger dan 18 jaar? Laat dan eerst één van je ouders contact opnemen met ons.
Als je zelf eerst vragen hebt, kun je die uiteraard wel rechtstreeks stellen door een mail te sturen naar: info@skinrevolution.nl