Iedereen heeft het wel een keer gegeten: rode kool. Is het niet in een traditioneel recept met Kerst, dan is het wel door een salade heen of de bekende rode kool met appeltjes uit een potje.
In dit blog lees je waarom het vaker op jouw menu zou moeten staan.
Rode kool, ook bekend als paarse kool, is een kruisbloemige groente. De kuisbloemenfamilie is een wereldwijd voorkomend plantengeslacht dat bekend staat om de vele eetbare soorten zoals bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, knolraap, mierikswortel, mosterdzaad, radijs, rode kool, rucola, spruitjes, tuinkers en waterkers.
Hoewel zowel rode als groene kool goed voor je zijn, heeft rode kool een krachtiger voedingsprofiel. Rode kool bevat bijvoorbeeld ongeveer 85 procent van de dagelijkse vitamine C die ons lichaam nodig heeft, terwijl de groene variëteit 47 procent levert. Rode kool heeft zelfs meer vitamine C dan sinaasappels, geloof het of niet!
De bladeren van de rode kool zijn donkerpaars of roodachtig: dit heeft te maken met de pH-waarden van de grond waarin ze groeien, evenals het pigment dat afkomstig is van de zogenaamde anthocyanen.
Maar dat is niet alles: de voordelen van rode kool gaan nog verder, zoals je hieronder zult lezen.
Anthocyanen: dé vrije radicalenvangers
Rode of paarse kool is een bron van anthocyanen. Anthocyanen zijn pigmentmoleculen die bessen en kool hun kleur geven. Anthoyaninen behoren tot een groep plantaardige stoffen die flavonoïden worden genoemd. Flavonoïden zijn krachtige antioxidanten. Dit betekent dat rode kool helpt om vrije radicalen te bestrijden. Vrije radicalen zorgen voor vroegtijdige (huid)veroudering en de afbraak van collageen.
Fytonutriënten
Rauwe kool zit vol met fytonutriënten zoals dithiolethiones, isothiocynaten en sulforafaan. Sulforaphane produceert bepaalde enzymen die schadelijke vrije radicalen en carcinogenen bestrijden. Fytonutriënten in rauwe kool kunnen het immuunsysteem helpen door slechte bacteriën te elimineren en de circulatie van rode bloedcellen te verbeteren.
Rode kool bevordert een gezonde darm en verbetert de spijsvertering
Als je je spijsvertering wilt verbeteren, is vezelrijke kool de juiste keuze.
Deze knapperige groente zit vol met darmvriendelijke onoplosbare vezels, een soort koolhydraat dat niet in de darmen kan worden afgebroken. Onoplosbare vezels helpen het spijsverteringsstelsel gezond te houden door volume aan ontlasting toe te voegen en bevorderen een regelmatige stoelgang.
Bovendien is het rijk aan oplosbare vezels, waarvan is aangetoond dat het het aantal nuttige bacteriën in de darm verhoogt. Dit komt omdat vezels de belangrijkste brandstofbron zijn voor vriendelijke soorten zoals Bifidobacteria en Lactobacilli.
Deze bacteriën vervullen belangrijke functies zoals het bevorderen van het immuunsysteem en het produceren van bijvoorbeeld vitamine K2 en B12. Wat de relatie is tussen gezonde, goed werkende darmen en de huid lees je in het desbetreffende blog.
Meer kool eten is een uitstekende manier om je spijsvertering gezond en gelukkig te houden.
Hoe snijd je een rode kool?
Een rode kool snijden en verwerken is niet moeilijk, als je weet hoe het moet. Bekijk het filmpje hiernaast en…zet die rode kool meteen op je boodschappenlijstje!